Rob Maaskant

Historie

‘Het Bedrijf v/h’, voorheen ‘Flup & Ju Bedrijf’, is één van de oudste beeldend muziektheatergezelschappen van Europa. De groep werd in 1973 opgericht door Pierre (Ju) en Hennie (Flup) Schwartz na een overzichtstentoonstelling van Pierre in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Een belangrijke reden om Het Bedrijf op te richten was de gedachte om de (beeldende) kunst uit het museum te halen en de straat op te brengen. Een idee dat in die tijd meer kunstenaars aansprak en nog datzelfde jaar sloten Rob Maaskant, Dies le Duc (t/m 1982) en Nick van Raay (t/m 1975) zich als speler en muzikant bij de groep aan. Het was de start voor een unieke reeks optredens en speciale (locatie)projecten in binnen- en buitenland.

Het Bedrijf werd indertijd door Pierre Schwartz als volgt omschreven:

‘Het Flup & Ju Bedrijf bestaat uit mensen die dingen maken en ze tot leven brengen door het lied waarmee ze zijn ontstaan te laten klinken en de gebeurtenis waarvan ze deel uitmaken te laten gebeuren. Ze hanteren de dingen zonder daarbij poppenspeler te worden. Ze zijn medespelers. Het totaal van mensen, voorwerpen, muziek en gebeurtenissen vormt een elementair onschuldige wereld met zijn eigen sprookjeswerkelijkheid, poëzie en doorzichtige hardheid. Zoals alles verkeert het Flup & Ju Bedrijf in een voortdurende staat van groei en ontbinding. Het publiek wordt uitgenodigd om kennis te nemen van mijlpalen en vertellingen, van nieuwe mythen, fossielen en bewijzen, om getuige te zijn van wonderen, schouwspelen, reizen, processies etc.’

In 1987 overleed Pierre en nam Rob Maaskant de artistieke en zakelijke leiding van Het Bedrijf over. Hennie verliet in 1997 het gezelschap en geleidelijk aansloeg de groep ook een andere richting in: het voornamelijk ijzeren tijdperk werd afgerond en een andere beeldenwereld deed zijn intrede. De gedachte achter die droom wereld is echter nog steeds dezelfde:

‘Bijzondere beelden, verhalen en muziek ontwikkelen en zoveel mogelijk mensen hiervan getuige laten zijn’.

Workshop en educatieve projecten werden een onderdeel van de nieuwe droomwereld, nieuwe spelers en muzikanten deden hun intrede en in 2000 werd het dan ook tijdvoor een andere naam:

Het Bedrijf v/h: voorheen Flup & Ju.PERS

Persbericht

Nog geen persberichten beschikbaar