Rob Maaskant

Het Bedrijf v/h

Een multidisciplinaire kunstenwerkplaats

‘Het Bedrijf v/h’ is een Zeeuwse artistieke broedplaats voor nieuwe ideeën, experimenten en samenwerkingsprojecten op het gebied theater, beeldende kunst, muziek, dans, literatuur en film. De artistiek leider van deze organisatie is Rob Maaskant.

‘Het Bedrijf v/h’ is ook de naam van het beeldend muziektheatergezelschap dat als ‘Het Flup & Ju Bedrijf ’ ontstond tijdens de prettige culturele chaos van eind jaren zestig en al snel op absurdistisch theatrale wijze het grensgebied ging verkennen tussen beeldende kunst, muziek en objecttheater. ‘Het Bedrijf v/h’ is inmiddels één van de oudste Europese multidisciplinaire theatergroepen en pionier op het gebied van het locatietheater.

Met hun opvallende, poëtische en vaak ook vurige buitenspektakels werd een nieuwe vorm van theatermaken geïntroduceerd waarmee de groep bewust de klassieke ‘elitaire’ theaters, musea en concertzalen de rug toekeerde. Deze bijzondere werkwijze resulteerde al gauw in een groot aantal voorstellingen en projecten in binnen- en buitenland op de meest uiteenlopende locaties: parken, rivieroevers, scheepswerven, fabriekshallen, kerken en zelfs een verlaten kolenmijn.

Inmiddels heeft de groep de afgelopen 40 jaar zo’n 2500 voorstellingen, concerten en tentoonstellingen in ruim 15 landen gerealiseerd in Europa en ver daarbuiten. Zo speelde de groep zowel voor de opening van wereldtentoonstelling Documenta 4 in Kassel en het Holland Festival als op het Internationaal Festival voor Hedendaagse Muziek in Wenen en het Wereld Theaterfestival in Caracas. Maar ook de Indianen in Merida (Venezuela) maakten hoog in de bergen kennis met hun vurige, emotievolle verbeeldingswereld.

Uitgangspunt voor het theatrale werk van ‘Het Bedrijf v/h’ is de magisch-realistische verbeeldingswereld van artistiek leider Rob Maaskant. Deze wordt gekenmerkt door het samengaan van indringende, spectaculaire beelden met tere, poëtische momenten en het gebruik van gedetailleerde, surrealistische decors en objecten, fantasievolle kostuums en tijdloze eigenzinnige muziek.

Naast het spelen van afgeronde voorstellingen is de groep zich ook gaan toeleggen op het verrichten van artistiek en humoristisch verantwoord, ‘historisch’ onderzoek. Hierin staat een stukje lokale geschiedenis of een bekend persoon centraal in een speciale voorstelling of tentoonstellingsproject. De mogelijkheid bestaat dat een dergelijke gelegenheidsproductie wordt voorafgegaan door een workshop, waarbij wordt samengewerkt met lokale academie studenten (muziek, dans, beeldend, theater), (amateur)kunstenaars en/of andere geïnteresseerden.

Medewerkers:

‘Het Bedrijf v/h’ is een groep met een kleine artistieke kern en een per project wisselende groep freelance medewerkers.

De kerngroep van Het Bedrijf v/h bestaat uit:

 • Rob Maaskant: zakelijke en artistieke leiding, concepten, objecten,
  performance, muziek en vormgeving
 • Ingeborg Cneut: muziek, performance en spel
 • Onno van Tongeren: muziek, performance en spel
 • Marc Geraads: vuurbeelden en performance
 • Gusta Maaskant: algemene zaken
 • Anoeshka Maaskant: spel
 • Paco Maaskant: techniek en video

Gastspelers - en muzikanten:

 • Moniek de Leeuw
 • Remi de Lange
 • Cor de Lange
 • René Everts e.a.